Page 44 - ANAESTHESIA_ABSTRACT_BOOK
P. 44

  ΠΕΡΙΛΉΨΕΙΣ ΟΜΙΛΙΏΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ 9 COVID-19
Η πανδημία της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), με αιτιολογικό παράγοντα τον κορονοϊό SARS-COV-2 αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην πόλη Ουχάν της Κίνας και έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 113 εκατομμύρια κρούσματα σε 215 χώρες και περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια θάνατοι από τη νόσο. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πανδημία που έζησε η ανθρωπότητα μετά την Ισπανική γρίπη στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κηρύξει ως I Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς ΕνδιαφέροντοςI.
Όπως ήταν αναμενόμενο, εντατική έρευνα ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχο τόσο την πρόληψη, όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλος αριθμός υποψήφιων εμβολίων COVID-19 πέρασε από την προκλινική έρευνα στη φάση των κλινικών δοκιμών, καταγράφοντας σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεσματικότητα έως και 95% στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19. Μέχρι σήμερα δέκα εμβόλια διάφορων τεχνολογιών (εμβόλια RNA, αδρανοποιημένα εμβόλια, εμβόλια ιικού φορέα, εμβόλια πεπτιδίου) έχουν εγκριθεί από μία τουλάχιστον ρυθμιστική αρχή για δημόσια χρήση με στόχο την επίτευξη επίκτητης ανοσίας έναντι του SARS-COV-2.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου, η βέλτιστη υποστηρικτική θεραπεία, ο εντοπισμός περιπτώσεων υψηλού κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και η έγκαιρη παροχή εντατικής θεραπείας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την πρόγνωση ασθενών με COVID-19. Με βάση τις ισχύουσες οδηγίες, σε νοσηλευόμενους ασθενείς που χρήζουν οξυγονοθεραπείας συνιστάται η χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (δεξαμεθαζόνης)και ρεμδεσιβίρης, του μόνου εγκεκριμένου αντιιικού παράγοντα για τη θεραπεία της COVID-19. Σε ασθενείς με αυξανόμενες ανάγκες σε οξυγόνο (μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής) στην παραπάνω αγωγή προστίθεται ο παράγοντας τοσιλιζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της IL-6.
Αντιιικά φάρμακα που στο παρελθόν ελέγχθηκαν αποτελεσματικά έναντι ιογενών λοιμώξεων (φαβιπιραβίρη, ριμπαβιρίνη) και ειδικότερα έναντι των κορονοϊών MERS και SARS (χλωροκίνη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη) αξιολογούνται περαιτέρω σε κλινικές μελέτες ως πιθανές θεραπείες για το COVID-19.
Παρότι τα αντιιικά φάρμακα φαίνεται να βελτιώνουν την κλινική εικόνα, η λεμφοπενία, η εκσεσημασμένη φλεγμονώδης απάντηση και ο καταρράκτης κυτταροκινών με το επακόλουθο Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας παραμένουν εκδηλώσεις της νόσου, προσδίδοντάς της ιδιαίτερη βαρύτητα. Για το λόγο αυτό η έρευνα στρέφεται σε νέα όπλα που στοχεύουν στην άμβλυνση της ανοσολογικής απάντησης και στην αντιμετώπιση του φλεγμονώδους συνδρόμου. Θεραπευτικές στρατηγικές που μελετώνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
- Χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς με υψηλό τίτλο εξουδετερωτικών αντισωμάτων
- Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης S του ιού (Bamlanivimab/Etesivimab και Casirimab/Imdevimab), καθώς και αντισωμάτων έναντι κυτταροκινών υπεύθυνων για τη φλεγμονώδη απάντηση (tocilizumab)
- Ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες: αναστολέας IL-1 (anakinra), αναστολείς janus κινάσης (Baricitinib, ruxolitinib)
- Χορήγηση ενεργοποιημένων SARS-ειδικών CD8+ Τ- λεμφοκυττάρων και ΝΚ λεμφοκυττάρων
- Χορήγηση μεσεγχυματικών στρωματικών κυττάρων (MSCs)με ανοσοτροποποιητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Νανοϊατρική: χορήγηση κυρίως με τη μορφή εισπνεόμενου αερολύματος νανοσωματιδίων με αντιφλεγμονώδη δράση (εξωσώματα Τ-λεμφοκυττάρων και μεσεγχυματικών στρωματικών κυττάρων, λευχαιμικός ανασταλτικός παράγοντας-LIF)
Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κάποιες μελέτες, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά υψηλής ποιότητας στοιχεία που να προτείνουν αποτελεσματική θεραπεία. Η συνένωση επιστημονικών δυνάμεων και η πραγματοποίηση μεγάλων, καλά σχεδιασμένων, τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών θα μπορούσε να δώσει ασφαλέστερα συμπεράσματα και να τεκμηριώσει με σαφήνεια τη θεραπευτική αξία και την ασφάλεια των υποψήφιων φαρμάκων.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. COVID-19 Treatment Guidelines Panel. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Treatment Guidelines. National Institutes of Health. Available at https://www. covid19treatmentguidelines.nih.gov
2. Nikoo Hossein-khannazer, Bahare Shokoohian, Anastasia Shpichka, Hamid Asadzadeh Aghdaei, Peter Timashev, Massoud Vosough. An update to “novel therapeutic approaches for treatment of COVID-19” Journal of Molecular Medicine (2021) 99:303–310
3. Infectious Diseases Society of America Guidelines on the Treatment and Management of Patients with COVID-19 Last updated June 25, 2021 and posted online at www.idsociety.org/COVID19guidelines
4. Zhang L, Liu Y (2020) Potential interventions for novel coronavirus in China: a systematic review. J Med Virol
    24
     ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ COVID-19
Ευγένια Μπουρνάκη
Επιμελητρια Β, Τμημα Αναισθησιολογιας, Γνα ‘‘Κοργιαλενειο- Μπενακειο’’ ΕΕΣ
  44
  


   42   43   44   45   46