Page 66 - ANAESTHESIA_ABSTRACT_BOOK
P. 66

  ΠΕΡΙΛΉΨΕΙΣ ΟΜΙΛΙΏΝ
ΛΌΓΌΙ – ΑΝΤΙΛΌΓΌΙ 3
ΥΠΑΡΑΧΝΌΕΙΔΗΣ ΧΌΡΗΓΗΣΗ ΜΌΡΦΙΝΗΣ ΣΕ ΜΕΙΖΌΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Η ενδορραχιαία χορήγηση μορφίνης αποτελεί μια ελκυστική τεχνική για την αντιμετώπιση του πόνου σε μείζονες επεμβάσεις, δεδομένου ότι το οπιοειδές εγχύεται απευθείας στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, κοντά στις δομές του κεντρικού νευρικού συστήματος όπου και δρα. Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη και με σχετικά χαμηλό κίνδυνο τεχνικών επιπλοκών ή αποτυχία.
Παρόλα αυτά όπως και σε κάθε αναισθησιολογική τεχνική υπάρχουν μειονεκτήματα. Η υπαραχνοειδής αναισθησία ενέχει πάντα μικρό κίνδυνο εμφάνισης αιματώματος, αποστήματος, αραχνοειδίτιδας. Πολλοί ασθενείς σήμερα λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή που καθιστά την υπαραχνοειδή αναισθησία απαγορευτική. Σημειωτέον, μόνο οπιοειδή χωρίς συντηρητικά πρέπει να χορηγούνται στο Ε.Ν.Υ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Ελλάδα σπάνια ο Ε.Ο.Φ. προμηθεύεται μορφίνη χωρίς συντηρητικό, υπάρχει λοιπόν αυτό το πρακτικό πρόβλημα.
Αντένδειξεις στη χορήγηση της μορφίνης αποτελούν η αλλεργία στη μορφίνη, το οξύ βρογχικό άσθμα, η απόφραξη του αεραγωγού, η υποογκαιμία, η σοβαρή υπόταση. Επιπρόσθετα, με προσοχή θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με ΧΑΠ, νοσογόνο παχυσαρκία, κυφοσκολίωση, πάρεση του φρενικού νεύρου, μυική δυστροφία, σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, σε ασθενείς σε SSSR, και σε ασθενείς με ιστορικό επιληψίας.
Αν και η ενδορραχιαία χορήγηση της μορφίνης χρησιμοποιείται για πάνω από 100 χρόνια, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες ή ποσότητες σταθερής δόσης για τη χρήση της. Σε ενήλικες που υποβάλλονται σε μείζονες κοιλιακές ή καρδιο-θωρακικές επεμβάσεις, μία δόση ενδορραχιαίας μορφίνης μειώνει την ένταση του πόνου για 24 ώρες σε ηρεμία, ενώ ο πόνος σε αυτές τις επεμβάσεις είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.
Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν γίνει πια λιγότερο επεμβατικές και προκαλούν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, για αυτό και οι ασθενείς μπορούν ακόμα και μετά από μείζονες επεμβάσεις να έχουν μια γρηγορότερη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Στα πλαίσια αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να κινητοποιούνται και να σιτίζονται νωρίς. Οι κύριες επιπλοκές της ενδορραχιαίας χορήγησης μορφίνης που είναι η αναπνευστική καταστολή, η ναυτία και έμετος, ο κνησμός, η ανοσοκαταστολή, παρεμποδίζουν αυτές τις διαδικασίες, γι’ αυτό προτιμάται η πολυπαραγοντική αναλγησία. Στα πλαίσια της πολυπαραγοντικής αναλγησίας εντάσσονται και οι περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί πού με την χρήση των υπερήχων, αναπτύχθηκαν νέοι αποκλεισμοί των περιτονιών του κορμού. Οι αποκλεισμοί αυτοί είναι τεχνικά απλοί, κάποιοι από αυτούς εφαρμόζονται και σε ασθενείς με διαταραχές του πηκτικού μηχανισμού και φαίνεται να προσφέρουν ικανοποιητική μετεγχειρητική αναλγησία στα πλαίσια της πολυπαραγοντικής αναλγησίας. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο ρόλος της μορφίνης στην διαδικασία της μεταστατικής νόσου στον καρκίνο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Deer TR, Pope JE, Hanes MC, McDowell GC. Intrathecal Therapy for Chronic Pain: A Review of Morphine and Ziconotide as Firstline Options. Pain Med. 2019 Apr 01;20(4):784-798
2. Xing F, Yong RJ, Kaye AD, Urman RD. Intrathecal Drug Delivery and Spinal Cord Stimulation for the Treatment of Cancer Pain. Curr Pain Headache Rep. 2018 Feb 05;22(2):11.
3. Kalindi A DeSousa, Rajkumar Chandran Intrathecal morphine for postoperative analgesia: Current trends World J Anesthesiol 2014 November 27; 3(3): 191-202
4. Nilufar Foadi et aL, The improved quality of postoperative analgesia after intrathecal morphine does not result in improved recovery and quality of life in the first 6 months after orthopedic surgery:a randomized controlled pilot study Journal of Pain Research 2017:10 1059–1069
    41
     ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΟΡΦΙΝΗΣ ΣΕ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: ΚΑΤΑ
Ελένη Κοράκη
MD, PhD, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Γ.Ν.Θ. «Γ Παπανικολάου», Θεσσαλονίκη
  66
  
   64   65   66   67   68